En lördagslista

tumblr_ml5ogtQaZD1s3ixubo1_500_large

En lista som jag har sett både hos Niotillfem och Nolovestory.

Hur såg du ut för ett år sedan?

Jag såg ut ungefär som jag gör i år, dock så hade jag mörkbrunt hår då och nu är det strawberry blonde och nästintill självlysande i starkt ljus utomhus. Jag tror att det klär mig väldigt bra, jag får en lite mjukare utseende och ser yngre ut tror jag. Känner mig mer lekfull i den här hårnyansen, mörkbrunt hår kan se lite hårt ut när man är väldigt blek på vintern. Förra året klädde jag mig bara i svarta jeans och rockiga toppar. I år är det mycket klänningar, 60-tals stuk och lite bohem på sina håll. Blommor i håret, diademer och fjäderhalsband. Klär mig fortfarande för det mesta i enfärgade plagg som går i svart, vitt och blått.

Vilket är ditt mest använda ord denna vecka?

Fuck it! Det är Sølvers favorituttryck som har fastnat i hjärnan och iom att vi umgås hela tiden på jobbet så blir vi som två touretteungar som triggar varandra.

Har du någon fobi?

Jag är livrädd för fjärilar.

Vad är det godaste du har ätit hittills i veckan?

Bananpannkakor med skyr, jordgubbar, vispad grädde och smält mörk choklad ringlad ovanpå alltihop. Jag har typ ätit det varje dag och dagdrömt om det under tiden jag inte har ätit det. Ungefär som när jag dagdrömmer om bacon.

Vad är det finaste någon har sagt till dig idag?

Nat you are a beautiful girl, inside and outside. You are unique, don’t forget that. Det värmde i hjärtat när Fatma från jobbet sa det på kontoret idag <3.

tumblr_ml5rzyWcdl1s3iwqdo1_500_large

När kände du dig riktigt nöjd med dig själv senast?

Idag när Per vår VD kom till kontoret för att prata med mig och diskutera business om mitt projekt och att en business-student utifrån var väldigt intresserad av att bli involverad i mitt projekt och prata marknadsföring och vägen till marknaden för att lansera det som en färdig produkt. Insåg hur mycket jag har vuxit på få månader karriärmässigt, de tar mig på allvar och frågar mig först om vad jag har att säga om mitt projekt. Att mitt projekt har blivit nyckelprojektet för företaget och det som diskuteras mest om. Det tycker jag är helt fantastiskt, det har jag gjort själv!

Vad tror du kommer bli roligast i helgen?

Endast jobb hela helgen, har två deadlines nästa vecka och måste jobba hårt för att visa att jag fixar att ta min produkt till marknaden och allting omkring den.

Vilken är din pepplåt för tillfället?

Håkan Hellström – Det kommer aldrig va över för mig. Den får mig att stiga upp på morgonen och känna mig helt energisk.

Vad har du sysselsatt dig med då du har haft dötid i veckan?

Skrivit blogg, skrivit ner viktiga tankar och sådant som jag måste göra från min oändliga 4-veckorslista till nästa projektmöte. Kollat på Pretty little liars när jag har kommit hem från jobbet. Druckit enorma mängder kaffe med Sølver, retats med Jens, lekt med plastbubblor, bråkat med radion i labbet, mm.

Har du gjort/kommer du göra något i veckan som du inte gjort förr?

Ja! Veckan som kommer har jag sett framemot länge. Vi ska iväg till ett slott utanför Köpenhamn och övernatta där. Det är kickoff möten på mitt projekt och alla andra projekt som är involverade i den här forskningsfonden som vi fick och det stora samarbetet med andra universitet och företag. Så representanter från olika företag, forskare från universiteten och jag, birdie, sølver, klint och professorn ska dit bland annat. Eftersom jag är projektledare för ett av huvudgrenarna så ska jag stå framför ett 30-pers, viktiga personer och presentera vad planen är och hur projektet är utformat. Har aldrig gjort något sådant förr, känner mig så proffsig bara av tanken :).

Vad oroar du dig för?

Jag oroar mig för att något hemskt ska hända till mina nära och kära, klarar inte av att förlora fler personer i mitt liv.

tumblrmi15qozxxh1s57uc8_large
Vem är den kändaste personen du har sett på senaste tiden?

Lana del Rey på koncert, annars har jag så dålig koll på inrikeskändisar (särskild danska sådana) att jag inte riktigt lägger märke till någon.
Vad har varit mest förvirrande på senaste tiden?

Birdie och hans ambivalenta beteende, ena dagen söker uppmärksamhet, andra dagen håller sig flera meter bort på avstånd från mig.

Hur ser dina senast tagna webcam-bilder ut?

En bildserie i svartvitt på jobbet där jag har målat en mustach på ena fingret och håller den under näsan och posar som en sir. Var uttråkad på jobbet och tänkte att Mats behövde lite skratt därborta i nya zealand :).
Har veckan varit bra än så länge?

Nej, den har varit ångestfylld och jag har varit ledsen, väldigt ledsen pga detdär med att Edward står in a relationship på FB. Men jag tror att nästa vecka blir väldigt bra / givande arbetsmässigt och Birdie ska nog komma och hämta upp mig med bilen och jag tänker spela musik högt på hans radio och ha på mig blå klänning på middagen på slottet. Och jag tänker retas med Sølver om Caro och sen ska jag på dejt nästa helg. Och nästa söndag ska vi ligga på golvet, jag och Caro och kolla på nån serie. Det blir bättre nästa vecka.

Annonser
2 comments
 1. gisl said:

  Hej Nat!
  Jag har en fråga om vad du läste på Chalmers (om jag har förstått rätt), och vad du jobbar med nu. Jag har läst din blogg i snart ett år, och har hört om destillerat vatten och pipetter så ofta, haha! Själv ska jag söka universitet, och funderar på biomedicin. Är det något du vet om eller kan rekommendera?

  • Hej gisl,
   Jag läste på Civilingenjör Bioteknik, 300Hp just för att jag ville ha något inom biomedicin området. Jag har alltid varit intresserad av människokroppen, hur det fungerar, sjukdommar, celler, läkemedel och forskning. Så jag tyckte att bioteknik lät som något för mig. Också för att man blir ingenjör och man hade hört att det väger tungt att ha titeln ingenjör när man sedan söker jobb. De första tre åren var för det mesta ingenjörsämnen, alltså matte, fysik, kemi och programmering däremellan. Lidande rakt igenom och någon trevlig kurs som handlade om celler och sjukdomsvägar, cancer, signaleringssystem i kroppen, hur allting fungerar. Det tyckte jag var väldigt roligt. På mastern valde jag inriktningen Bioteknik (spåret biomedicine & biotechnology) för att det var den största och man kunde gå på spåret läkemedelsutveckling, jag ville in i läkemedelsindustrin. Tyckte att kurserna på mastern var väldigt roliga och man fick syssla en hel del med roligt labarbete. Men det är också väldigt forskningsinriktat och de allra flesta som går den mastern doktorerar senare efter studierna. I sverige är det 5 år av doktorerande och relativt dåligt betalt med tanke på hur välutbildad man är så man gör det av intresse, snarare än pengarna. Dock så kräver de flesta läkemedelsföretag att man ska ha doktorerat om man vill jobba med läkemedelsutveckling eller om man vill fortsätta inom akademin och jobba med forskning och bli professor en dag.
   Eftersom det är en ingenjörsutbildning man får så har man ett ganska brett område och man kan syssla med lite vadsomhelst. Man blir duktig på att tänka snabbt och ta in information på lite kort tid. Man jobbar bra under press och deadlines och levererar i tid. Jag tror att när de tänkte på skillnaderna mellan chalmerister och GU-are (GU studenter som kanske läste något liknande men inte till ingenjörer), de brukade säga att när det finns ett problem att lösa så är chalmerister verkställare, alltså kan ta till sig informationen snabbt och lägger upp en strategi för hur man går till väga och fixar det medan GU-are är genuint intresserade av ämnet och vill gärna lära sig mer och tar sig tiden att fördjupa sig i det hela.

   Jag tycker att man ska välja efter intresse. Om man tycker att forskning är spännande, människokroppen, sjukdommar, celler och vill gärna gå vidare och jobba med forskning så är Biomedicin eller Bioteknik väldigt bra utbildningar. Jag ville gärna ha en ingenjörsbakgrund att stå på då jag inte riktigt visste vart jag platsade in och vad jag ville syssla med i framtiden så det är därför jag valde civilingenjör Bioteknik. Om jag skulle tänka tillbaka och välja om så hade jag fortfarande valt att läsa till civilingenjör men kanske valt en master som är lite mer inriktad åt businesshållet och som kombinerar både forskning och business. Alternativt gått industriell ekonomi med inriktning bioteknik.

   Tyvärr så är det inte lika enkelt att få ett jobb efteråt när man väljer en forskningsinriktad program. Då ska man typ doktorera och fortsätta inom akademin eller komma ut i industrin med en phD titel (har man en phD spelar det typ ingen roll sen vad man hade för utbildning innan). Andra typer av civilingenjörer är mer ”färdigbakta” när de kommer ut från skolan och får jobb just som ingenjörer.

   En kompis till mig läser Biomedicin i Linköping tror jag och han verkar väldigt nöjd med sin utbildning och får odla benceller i labbet på sitt projekt. Att jobba i lab är roligt men för mig som är lättuttråkad så behövs det annan typ av stimulans också, exempelvis att jobba som jag gör nu, både i kontor och i labbet och syssla med både forskning och business. Men jag hade absolut kunnat tänka mig att läsa biomedicin om jag hade vetat om det för fem år sen och om det hade funnits på chalmers. Är det denna du funderar på? http://www.med.lu.se/biomedicin
   Jag tycker att den utbildningen låter väldigt intressant :)

   Det jag gör nu är i huvudsak att utveckla nya metoder för att rena vatten. Man jobbar i projekt, där man är två eller tre och har olika uppgifter. Själva jobbet består av att jobba i labbet och komma med resultat, undersöka grejer, exempelvis hur en viss kemikalie påverkar resultaten men också kontorsjobb där man är ansvarig för att hålla kontakten med andra företag, skapa ett nätverk, promota teknologin och företaget. Om ett halvår så kommer jag kanske att börja doktorera om det är något roligt projekt som jag vill syssla med. Det är väldigt ovisst det hela men att doktorera i Danmark tar bara 3 år -ish, jag hade inte orkat med 5 år i sverige. Just nu jobbar jag som projektledare och ska få utveckla mitt projekt så att inom en snar framtid kommer en produkt på marknaden. Det tycker jag är väldigt roligt, att ha varit med i alla de olika stegen, från forskning, till utveckling, till patentering och marknadsföring. Sen att det ligger lite i kanten av min utbildning spelar inte så stor roll då man lär sig på jobbet och utvecklas med tiden. Jag har lärt mig väldigt mycket på bara ett år på företaget.

   Vet inte riktigt om det var någorlunda svar till din fråga eller om jag har förvirrat dig ännu mer men om jag ska vara ärlig så blev jag rekommenderad civilingenjör bioteknik på chalmers av min biologilärare på gymnasiet, jag kollade upp det snabbt och det lät intressant och jag bara hoppade på det och tänkte se hur det blev längs med vägen. Vad man än väljer så fixar man det och kommer ut på andra sidan med en utbildning som man har stundvis hatat och stundvis älskat :).

   Har skrivit lite om hur jag tänkte inför att välja utbildning på ”Att välja sin väg”. https://thesadbox.wordpress.com/2012/11/09/att-valja-sin-vag/

   Säg till om du har några fler frågor eller om jag kan hjälpa till i valet på något sätt. Kram :)

   /N

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: