Cold november skies

Torsdagmorgon. Vaknar av klockan och förbannar den några gånger medan jag snoozar. Hör Buller gå omkring i lägenheten och snoozar lite till. Är lite småsur på honom nu när han har haft the male-pms och orkar inte anstränga mig för att låta vänlig. Så jag sov lite till. Gick upp sedan när jag hörde honom gå och tog en lång dusch. Minuter som försvinner medan man dagdrömmer vidare på något annat. Värmen från vattnet och en annan värld där ingenting annat finns än vatten och värme, och jag som är kopplad till universum, en del av världen, som luft som bara finns där.

Behöver inte göra så mycket med håret nu när jag har klippt mig, rufsa till det lite med hårspray och kanske sätta upp några slingor på sidorna för en lite mer bohemisk look. Ögonen ser vilda ut nuförtiden och det gröna är ännu grönare i det kalla novemberljuset. Gör en mental note om att jag borde plocka ögonbrynen innan festen imorgon och kanske även svänga förbi en strumpebyxeaffär och köpa stayups och strumpebandhållare i svart. Kanske svänga förbi H&M också och se om det har kommit några nya klänningar.

Tar på mig ett par tajta svarta jeans, en tunn mintgrön v-ringad tröja och en svart kavaj ovanpå. Suit up thursdays har vi sagt och jag tänker iaf hålla igång med mina egna traditioner. Sneglar på jackorna som hänger i min klädstång på ena väggen och tittar sedan ut genom fönstret. Det ser grått och kallt ut. Det känns som om det är kallt idag från mina immiga fönsterrutor och de har sagt att det ska snöa i helgen. Borde kanske ta på mig min dunjacka, borde kanske inse att vinterns första låga temperaturer har kommit och det kommer att vara såhär i fyra månader till. Kanske fem. Våren känns alldeles avlägset och jag kommer på mig själv med att bli glad över att det kanske kommer lite snö redan imorgon. Det är varmt inomhus och enda ljuset som kommer in är från den kalla novemberhimlen. Jag har tänt min lampa som står vid den breda fönsterbrädan, bakom en spetsgardin. Det lyser med ett gylleneljus som gör mig varm i själen.

Tar på mig min gråa kashmirhalsduk och virar runt den två varv. Kan inte förmå mig att ta på mig vinterjackan, mina gråa kappa får det bli. Cykelhjälmen och skinnhandskarna på, låser dörren och springer nedför trapporna till cykeln som står parkerad utanför ytterdörren. Det är kyligt och krispigt i luften och det blåser kalla vindar genom kappan. Jag fryser om fingertopparna och kall luft kommer ned till lungorna. Nat du borde skämmas med att kalla dig själv norrlänning så mycket som du fryser av plustemperaturer, säger jag till mig själv och trampar hårdare på cykeln för att få lite värme. Cykelkedjan verkar ha frysit fast och hur mycket jag än trampar så kommer jag ingenvart.

Börjar räkna trafikljus och hur många jag passerar på en dag, varje dag. Sju stycken får jag ihop det till, sju stycken enkel väg. Rullar in på vår byggnadsparkering och ser Mats som står och låser fast sin cykel. Han får syn på mig och vi rycker på ögonbrynen samtidigt som för att säga hej.
”Man it is cold today!” säger jag och går med cykeln till bakdörren.
”You think it’s cold? I think it’s warm” säger Mats helt lugnt som bara han kan. Jag parkerar precis utanför dörren och Mats väntar på mig innan han låser upp med nyckelbrickan. Vi kommer in i trapphuset, jag tittar på honom, tittar på trapporna, tittar mot hissen och inser att jag får ta trapporna idag.
”Man I really need a coffee today” säger jag medan vi går uppför trapporna och är redo att starta den här dagen. Det känns på stämningen att det är fest imorgon, att folk är spända och förväntansfulla och Birdie går och ler medan han tuggar på en nougatbit, alldeles nöjd. Jag blir så glad varje gång Birdie är glad, det smittar av sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: